De Kringwinkel Zuiderkempen zamelt heel wat goederen in. Tot en met november 2011 klokten ze reeds af op meer dan 2,5 miljoen kg voor de eerste elf maanden van dit jaar.

 

De meeste van deze goederen vinden een nieuwe bestemming door de verkoop in de zes winkels van De Kringwinkel Zuiderkempen. Toch moesten we in 2010 ongeveer 9,5 % van de ingezamelde goederen nog doorverwijzen naar de afvalberg omdat deze materialen onverkoopbaar en niet recycleerbaar waren.

Dé grote uitdaging vormt dan ook een verantwoord gebruik van dit ‘afval’ om ze te komen tot maximaal materiaal hergebruik. Met het ontwikkelen van ‘trash design’ kunnen we hier aan werken. Materialen die anders op de afvalberg zouden belanden, krijgen een nieuw leven in originele, handgemaakte producten. Enkele voorbeelden: dienbladen en nestkastjes uit afvalhout en tochthonden en hondenkussens uit niet herbruikbare zetelkussens, knuffels en textiel.

Extra tewerkstelling in de ‘trash ateliers’

De verwerking van deze onverkoopbare spullen vraagt veel ‘handen’: de materialen klaar maken om te verwerken en de eigenlijke productie van het trash design. In 2011 zorgde dit voor een extra tewerkstelling van 15 mensen in de ateliers in Geel en Herentals. In Geel worden de materialen hoofdzakelijk ‘voorbereid’ tot verwerking en in de ateliers in Herentals vindt de productie en assemblage plaats.

Trash design shops: een ‘winkel in de winkel’

Na de eerdere opening in Geel in oktober van dit jaar, wordt op donderdag 22 december de ‘trash design shop’ in Heist-op-den-Berg officieel geopend. In deze ‘winkel in De Kringwinkel’ worden de spullen verkocht die in de verschillende ateliers uit ‘afvalstoffen’ werden vervaardigd. Niet alleen uit de eigen ateliers, met de merknaam ‘Moobius Trash Design’ maar ook uit ateliers van collega’s, ondermeer van Brugge en Gent en zelfs uit het buitenland, meer bepaald uit Straatsburg, Frankrijk.